Akácméz: országunk hungarikuma

"A torokfájásra a méz jó hatással van" - kevés olyan mondat van a világon, amit ugyanúgy mondanak az orvosok ma, mint 2000 éve...

Itt a mézzel kapcsolatos tévhiteket szeretném eloszlatni:

"A kristályosodó méz hamisítvány"

A méz kristályosodása temészetes folyamat, ami a következő dolgoktól függ:

1. A mézben lévő cukrok aránya minél magasabb a mézben taláálható gyümölcscukor aránya a mézben, annál lassab a kristályosodás folyamata.

2. A mézben lévő már kristályosodott méz nagyságrendje. Amennyiben a méz kimelegítése során nem olvad fel minden kristálykötés, úgy a visszakristályosodás folyamata gyorsabb.

3. A hőmérséklet. A méz 10-20 Celsius fok között kristályosodik a legjobban.

Itt áll néhány mézfajtának a kristályosodási ideje, a méz pörgetésétől viszonyítva:

Akácméz: Akár 6 hónapig sem kristályosodik

Repceméz: Pörgetés után 2-3 nap alatt bekristályosodik

Napraforgóméz: Pörgetést követően 2-3 hét múlva bekristályosodik

Mustárméz. Pörgetést követően 1-2 hónap múlva kristályosodik

Vegyesvirágméz: 1-2 hónap alatt kristályosodik (nagyban függ a virágállomány fajtasúlyától)



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 1
Heti: 5
Havi: 2
Össz.: 5 861

Látogatottság növelés
Oldal: Tévhitek
Akácméz: országunk hungarikuma - © 2008 - 2024 - akacmez.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »