Itt a mézzel kapcsolatos tévhiteket szeretném eloszlatni:
"A kristályosodó méz hamisítvány"
A méz kristályosodása temészetes folyamat, ami a következő dolgoktól függ:
1. A mézben lévő cukrok aránya minél magasabb a mézben taláálható gyümölcscukor aránya a mézben, annál lassab a kristályosodás folyamata.
2. A mézben lévő már kristályosodott méz nagyságrendje. Amennyiben a méz kimelegítése során nem olvad fel minden kristálykötés, úgy a visszakristályosodás folyamata gyorsabb.
3. A hőmérséklet. A méz 10-20 Celsius fok között kristályosodik a legjobban.
Itt áll néhány mézfajtának a kristályosodási ideje, a méz pörgetésétől viszonyítva:
Akácméz: Akár 6 hónapig sem kristályosodik
Repceméz: Pörgetés után 2-3 nap alatt bekristályosodik
Napraforgóméz: Pörgetést követően 2-3 hét múlva bekristályosodik
Mustárméz. Pörgetést követően 1-2 hónap múlva kristályosodik
Vegyesvirágméz: 1-2 hónap alatt kristályosodik (nagyban függ a virágállomány fajtasúlyától)